“La sociedad de castas”, d’Agustí Pàniker

rbt

Aquest és un dels meus programes literaris a la secció Llibres imprescindibles de Ràdio Sant Cugat, dins l’espai Sant Cugat a Fons, conduït pel periodista Albert Prat.

En aquest cas, presento l’obra d’Agustí Pàniker La sociedad de castas, una obra impressionant sobre la societat índia.

L’aventura d’arribar a aquesta gran obra va començar una matinada de finals de juliol, quan ja tenia el bitllet d’avió per viatjar a l’Índia tot el mes d’agost, sola i pel meu compte. A més del vol, tenia també una habitació reservada per tres nits a Kochi, a l’estat de Kerala, al sud del país, i això és de tot el que jo disposava per emprendre aquesta aventura.  A pocs dies del viatge, una matinada que m’havia agafat una certa basarda d’anar-hi així, llançant-m’hi pel meu compte, vaig escriure un missatge al senyor Pàniker, que amb la seva generositat em va contestar a les poques hores. Ell, per molts motius totalment fonamentats, en va assegurar que sens dubte seria una gran experiència, i així em va fer recuperar la seguretat i la confiança. I puc assegurar que ha estat una de les grans aventures de la meva vida, perquè l’Índia, malgrat les contradiccions, m’ha captivat completament.

En tornar, plena de desig i interès per aprofundir en la realitat de l’Índia, en tot allò que no havia pogut interpretar a simple vista i que m’havia deixat amb una certa inquietud per conèixer, va ser quan vaig llegir l’obra que presento avui, La sociedad de castas. Religión y política en la India, que considero imprescindible per conèixer l’Índia.

Agustí Pàniker,  escriptor i editor, és sens dubte l’especialista més destacat del subcontinent indi a casa nostra.

El seu profund interès i coneixement de l’Índia prové, en gran part, de les seves pròpies arrels, ja que el seu avi,  Ramuni Panikkar, era un indi de l’estat de Kerala que es va establir a Barcelona, on es va casar amb Carme Alemany, una catalana que pertanyia a la burgesia barcelonina. Val a dir que el seu avi també pertanyia a una casta alta de guerrers indis.

D’altra banda, Agustí Pàniker és fill del també escriptor i editor Salvador Pàniker, que va fundar l’Editorial Kairós el 1964, i que Agustí Pániker ha continuat dirigint i eixamplat. L’editorial Kairós avui disposa de més de 1.000 títols, i és un nom de referència tant per a estudiosos de l’Àsia com per al públic en general interessat en les tradicions de l’Orient.

A més de ser un escriptor amb una obra molt àmplia i profunda sobre la cultura, la religió, les castes, la situació de la dona i altres diversos aspectes de l’Índia, és també un viatger apassionat, i els seus coneixements, a més de l’estudi i la documentació, els extreu de la seva experiència directa amb la societat de la qual ens parla.

En el llibre que presentem avui, de més de 600 pàgines, i amb suport d’algunes fotografies a fi d’il·lustrar algunes realitats exposades, Agustí Pàniker  aborda el tema de les castes, dels seus orígens, el seu lligam amb la religió, els vincles amb el poder econòmic i polític, però també va desgranant altres temes, com la situació de la dona, el sistema patriarcal, els matrimonis concertats, i molts altres aspectes que configuren la realitat del subcontinent indi, del tot apassionant.

Si us abelleix sentir el programa, ho podeu fer al següent enllaç.

https://www.cugat.cat/diari/sons/147469/l_%25CDndia-d_agusti-paniker

Si us abelleix llegir la crònica que jo vaig anar escrivint diàriament  sobre el meu viatge i que vaig anar publicant a Facebook, amb les 30 fotos per missatge que permetia el sistema, ho podeu fer aquí:

https://mirallsdaigua.wordpress.com/category/cronica-de-lindia/

One response to ““La sociedad de castas”, d’Agustí Pàniker

  1. Molt interessant com sempre. Enhorabona Carme!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.